Per a un sistema robòtic de 6 graus de llibertat, la matriu de transformació homogènia permet descriure la relació entre els sistemes de coordenades de les diferents articulacions del robot. Aquesta matriu integra rotacions i translacions.
La notació DH utilitza quatre paràmetres per descriure cada articulació del robot:
Primer, considerem la rotació al voltant de l'eix \(z_{i-1}\) per un angle \(\theta_i\). La matriu de rotació és:
Després, s'aplica una translació al llarg de l'eix \(z_{i-1}\) per una distància \(d_i\). La matriu de translació és:
Després, es fa una translació al llarg de l'eix \(x_i\) per una distància \(a_i\). La matriu de translació és:
Finalment, s'aplica una rotació al voltant de l'eix \(x_i\) per un angle \(\alpha_i\). La matriu de rotació és:
La matriu de transformació homogènia per a una articulació \(i\) es pot obtenir multiplicant les matrius de rotació i translació obtingudes en els passos anteriors:
Multiplicant aquestes matrius, obtenim:
La matriu \(T_i\) descriu la transformació d'un sistema de coordenades associat a l'articulació \(i-1\) al sistema de coordenades de l'articulació \(i\). Aquesta matriu combina tant les rotacions com les translacions que es defineixen pels paràmetres DH per descriure completament la posició i orientació de cada articulació respecte a la seva predecessora.
Per a un robot amb 6 graus de llibertat, la matriu de transformació total es calcula multiplicant les matrius de cada articulació:
Això proporciona la posició i orientació final de l'extrem final del robot respecte al sistema de coordenades base.
La matriu de transformació homogènia és fonamental per descriure la relació entre dos sistemes de coordenades en robòtica, especialment per a un robot amb múltiples graus de llibertat. Aquesta matriu combina tant rotacions com translacions, cosa que permet descriure completament la posició i orientació d'una articulació respecte a l'anterior.
La matriu de transformació per a una articulació \(i\) es pot escriure com:
Cada element de la matriu té un significat específic basat en els paràmetres Denavit-Hartenberg (DH):
Aquestes components representen la rotació al voltant de l'eix \(z_{i-1}\) (des de la matriu de rotació) associada a l'angle de rotació \(\theta_i\).
Aquests termes combinen la rotació al voltant de l'eix \(z_{i-1}\) (\(\theta_i\)) amb la torsió al voltant de l'eix \(x_i\) (\(\alpha_i\)). És a dir, inclouen tant la rotació al voltant de l'eix anterior com l'angle entre els dos eixos.
Aquests termes també representen la combinació de les rotacions \(\theta_i\) i \(\alpha_i\), però projectades sobre el nou pla definit per l'eix \(x_i\) i el nou eix \(z_i\).
Aquestes components representen la translació al llarg de l'eix \(x_i\). Els valors \(a_i\) són les distàncies entre els eixos \(z_{i-1}\) i \(z_i\) al llarg de l'eix \(x_i\).
Aquest terme representa la translació al llarg de l'eix \(z_{i-1}\) per arribar a la nova posició de l'articulació, definida pel paràmetre DH \(d_i\).
Aquest terme representa la torsió al voltant de l'eix \(x_i\), que és l'angle entre els eixos \(z_{i-1}\) i \(z_i\).
Aquests termes completen la matriu de transformació homogènia, assegurant que es combina correctament la rotació i la translació entre les coordenades de l'articulació actual i la següent.
Aquesta matriu descriu completament com es transforma un punt de coordenades respecte a un sistema de referència anterior després de les operacions de rotació i translació definides pels paràmetres DH.