Descobriments Clau i Implicacions Científiques

El rover Curiosity ha identificat en sediments del cràter Gale evidències clares de la presència d’un cicle del carboni actiu en el passat de Mart, a través de la detecció de siderita (FeCO3) en diversos estrats. Aquesta troballa obre la porta a nous escenaris sobre l’evolució atmosfèrica i geoquímica del planeta vermell.

Principals Descobriments

Metodologia Detallada

  1. Caracterització estratigràfica: S’analitzà una secció de 89 m de sediments amb transicions entre entorns lacustres i eòlics, indicant canvis ambientals i hidrològics.
  2. Obtenció de mostres: Es realitzaren trepants en quatre ubicacions estratègiques, cada una representant diferents nivells dins de la Formació Mirador.
  3. Identificació mineralògica (CheMin): L’ús de difracció de raigs X revelà presència de siderita gairebé pura i altres minerals associats com sulfurats de calci i magnesi.
  4. Confirmació química (SAM-EGA): L’anàlisi tèrmica dels gasos alliberats per combustió confirmà la presència de carbonats amb puresa elevada, basant-se en les temperatures de descomposició de CO2.
  5. Modelització geoquímica: Es modelaren condicions de pH, PCO2 i alcalinitat per determinar l’estabilitat de la siderita, destacant la importància de medis reduïts i àcids neutralitzats.
  6. Evaporació com a força impulsora: Mitjançant la teoria de les divisions químiques, es demostrà que la siderita va precipitar abans que altres minerals evaporítics, esgotant l’alcalinitat i impedint la formació de calcita o magnesita.
  7. Anàlisi orbital (ChemCam): Confirmació remota de l’homogeneïtat química dels estrats, suggerint un procés de formació regionalment extens.
  8. Extrapolació global: La comparació amb dades orbitals permet extrapolar la presència de carbonats i sulfurats a gran escala, estimant la possible quantitat de CO2 que s’hi podria haver emmagatzemat.
  9. Diàgenesi i reciclatge de CO2: L’absència de siderita en certes mostres, acompanyada de presència d’òxids de ferro, indica que fluids posteriors, probablement àcids i oxidants, van dissoldre parcialment la siderita, retornant CO2 a l’atmosfera.

Implicacions per a la Recerca Marciana

Font: Tutolo et al., Science 388, 292–297 (18 abril 2025)